Stadhuis Rotterdam, bezoek aan een historisch baken in de stad

 

Op woensdag 18 juni namen ruim vijftig Utrechtse alumni deel aan een rondleiding door het Rotterdamse Stadhuis, met aansluitend een inleiding over de architectuurgeschiedenis  van het gebouw.

De heer Tik Ien Yo heette namens het alumninetwerk regio Rotterdam iedereen welkom. Hij  benadrukte dat het regionale netwerk dat deze en andere activiteiten organiseert, dringend behoefte heeft aan versterking.

In het Stadhuis zagen we de centrale hal met diverse beelden, onder meer van Churchill die in 1946 Rotterdam bezocht. De rondleiding ging door de Raadszaal, de trouwzaal eerste klas, de Burgerzaal en de Bibliotheek. In de trouwzaal staat alles in het teken van de liefde. In contrast daarmee zitten er nog  wel kogels uit de Tweede Wereldoorlog in de wanden. Het stadhuis zit vol ornamenten en versieringen. Het is recent helemaal opgeknapt. In de Burgerzaal hangen beroemde schilderijen van Thorn Prikker. In de Raadszaal hangen schilderijen van Marius Richters.

Na de rondleiding volgde de inleiding van mevrouw Ellen Smit in het Rotterdamse Gemeentearchief. Zij is architectuurhistorica en ze is verbonden aan ‘Het Nieuwe Instituut’.  In september 2014 publiceert zij samen met anderen het boek ‘Stadhuis Rotterdam, 100 jaar een baken in de stad.’

Rotterdam had, nu honderd jaar geleden,  een ambitieuze burgemeester, de conservatieve liberaal Zimmerman. Hij wilde met het Stadhuis in Rotterdam een monumentaal gebouw realiseren, op een centraal gelegen punt in de stad. Tegelijkertijd wilde hij af van de oude buurt rond de Zandstraat met allerlei steegjes en slechte hygiënische toestanden. Die buurt werd rücksichtslos afgebroken. Zimmerman had niet zo veel op met wat toen de ‘sociale kwestie’ heette, het armere deel  van de bevolking.

Architect Henri Evers kreeg als eerste de kans om een ontwerp voor het Stadhuis te maken.  Later kwam er tegen de zin van Zimmerman toch een architectenprijsvraag.  Evers won de eerste prijs en kreeg dus de opdracht. Het ontwerp van Evers was klassiek en zeker niet modern zoals dat van De Bazel.

Het gebouw werd tussen 1914 en 1920 gebouwd. Dat was een hele prestatie omdat vanwege de eerste wereldoorlog de aanvoer van materialen stagneerde.

Het Stadhuis overleefde net als het naastgelegen postkantoor de Tweede Wereldoorlog. Daarom  heen was een groot deel van de binnenstad verwoest.

Vanaf 2000 heeft het Stadhuis een beschermde status als rijksmonument.  In de periode tussen 2002 en 2012 is het Stadhuis grondig gerestaureerd.  Aan de buitenzijde werd het gebouw schoongemaakt.  In het gebouw werden veel verbeteringen aangebracht. De zolder fungeert nu als kantine voor het personeel en als vergaderlocatie. Er zijn nieuwe liften gebouwd.  Het Rotterdamse Stadhuis is nog altijd een gebouw dat de functie van bestuurlijk en ambtelijk centrum combineert met representatieve functies.

De heer Tik Ien Yo dankt mevrouw Smit hartelijk voor haar boeiende  inleiding.  Vervolgens dankt hij de heren Joost van Hilten en Joop Smits die zich jarenlang voor het regionetwerk hebben ingezet, Joost als voorzitter en Joop als lid. Hij dankt ook het Gemeentearchief voor de geboden gastvrijheid.

 

© José van Rosmalen, 2014

zie ook: http://www.uu.nl/NL/Informatie/6. alumni/Netwerken/Regionaal/Rotterdam/Pages/Rondleiding-Stadhuis-Rotterdam.aspx