mogen we even vangen?
Horeca Nederland heeft een brief geschreven aan de formateurs van een nieuw Kabinet, Wouter Bos en Henk Kamp.. Ze kunnen er mee leven dat het Happy Hour wordt afgeschaft, zeg maar twee glazen voor de prijs van één pilsje. Ze vinden het verhogen van de minimumleeftijd waarop men alcohol mag kopen van 16 naar 18 jaar echter geen goed idee. Goed dat de horecabond zo objectief meedenkt over de gezondheid van jongeren. Of is het wel zo objectief? Een jongen of meisje van 16 jaar is beslist nog niet uitgegroeid, de hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Juist op die leeftijd kan drank veel schade doen. Daarbij mag je ook bedenken dat je als zestien- of zeventienjarige nog iets meer moeite met maat houden hebt, dan later in je leven. Het is zonde om je hersenen en je denkvermogen te beschadigen. Dat doe je met drank, zeker met te veel drank. Horeca Nederland is natuurlijk net zo objectief als een bonthandelaar die tegen een verbod op bont is of een autohandelaar die tegen verhoging van de wegenbelasting is. Natuurlijk krijgen de formateurs duizenden brieven over allerlei onderwerpen maar deze brief haalde wel het NOS journaal. Ik hoop dat de formateurs en de partijen die straks het nieuwe Kabinet willen gaan vormen, niet zullen wijken voor de alcohollobby. Want waar veel gedronken wordt, wordt ook veel verdiend. Die jonge klanten leveren ook geld op. Maar die opbrengst voor de drankindustrie en de horeca weegt niet op tegen de gezondheidsschade door drankgebruik op jonge leeftijd. In de meeste landen kun je als zestienjarige ook beslist nog geen drank kopen. In Nederland kan dat nog wel. Een nieuw Kabinet heeft nu de kans om door een wettelijke maatregel hier iets aan te doen. Daarmee is niet alles gezegd en gedaan, maar het is wel een goed begin. Het is ook goed uit te leggen. Als je achttien bent mag je stemmen en auto rijden. Daarvoor is dan ook verantwoordelijkheidsgevoel nodig. Dat geldt natuurlijk ook voor alcohol. Daarom moet de minimumleeftijd om alcohol te kunnen kopen omhoog van 16 naar 18 jaar. De horecasector zou dat eigenlijk ook moeten begrijpen.
© José van Rosmalen
Reactie plaatsen
Reacties