Frans Kellendonk, Bouwval

 

6121542. sy475

Met De bundel Bouwval debuteerde Frans Kellendonk in 1977. De bundel bevat een novelle, tevens het titelverhaal en twee verhalen.
Bouwval speelt in het overheersend katholieke Nijmegen in het begin van de jaren zestig. Het verhaal wordt geschreven vanuit het pérspectief van een tienjarige jongen met een kleiner zusje, respectievelijk de kroonprins en het aapje genoemd. De verdere personages in het boek zijn hun vader en moeder, een oom en tante, opa en een oude humeurige huisknecht die in een boertig dialect spreekt. De kinderen observeren de wereld van de volwassenen en worden daardoor ook een illusie armer. Centraal staat een familiediner waarin allerlei vetes komen bovendrijven: over wat er met opa’s huis gaat gebeuren, de oude knecht die zijn gram spuit, de kinderen in hun eigen wereld. Kellendonk was een zeer talentrijk schrijver. Je merkt dat aan zijn observaties en originele taalgebruik.

In het verhaal ‘Achter het licht’ maken we kennis met mensen aan de ‘zelfkant’ van onze maatschappij, een handelaar in verdovende middelen, een travestiet, een geloofsprediker, die colporteert met het blaadje ‘ Het licht’. Ze komen elkaar tegen in een stationsrestauratie en cirkelen om elkaar heen. Ze heten respectievelijk dr Cranckx, Miss Troostig en Schoft, omineuze namen dus. Ook een vriendin van Miss Troostig, Edith speelt een rol. Een strijd tussen hen beiden leidt tot een demasqué van beiden, het decor van de travestiet gaat verloren. Het verhaal confronteert je met de verloedering die je eind jaren zeventig in grote steden kon aantreffen. In dit verhaal wordt geen stad genoemd, maar het zou zo maar Nijmegen kunnen zijn, waar Kellendonk woonde.

In het slotverhaal, ‘ de waarheid en mevrouw Kazinczy’ verblijft de ik figuur bij een hospita in Londen. Hij werkt daar als jonge wetenschapper met middeleeuwse Engelse manuscripten. Hij ontdekt fraude en bezondigt zichzelf ook aan frauderen. De hospita wordt een soort biechtmoeder. Het is een geestig en ook hilarisch verhaal.

Ik waardeer vooral de originaliteit en de zeggingskracht van Kellendonk. Helaas is hij jong gestorven, als man van 39, overleden aan aids.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.