Bezoek fotomuseum 2011
Ruim dertig Utrechtse alumni namen op 27 mei 2011 deel aan de ontvangst en rondleiding in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Joost van Hilten, voorzitter van de regio Rotterdam heette hen namens het regiobestuur en alumnibureau van harte welkom. Hij gaf tevens aan dat het regiobestuur enige versterking kan gebruiken.
Gerda Mulder, hoofd algemene zaken van het museum en Utrechts alumna sociale wetenschappen vertelde het een en ander over de ontstaansgeschiedenis van het Museum. Er was destijds discussie of dit in Amsterdam of Rotterdam zou moeten komen, maar het is toen Rotterdam geworden. Het legaat van Wertheimer heeft de realisering van het Museum mogelijk gemaakt. Het museum heeft nu een mooie locatie in een vroegere bedrijfshal van de Holland Amerikalijn op de Rotterdamse Wilhelminapier, ook wel bekend als de Kop van Zuid. Het museum biedt niet alleen tentoonstellingen, maar ook het belangrijkste Nederlandse archief van foto’s en van fotonegatieven.
Martijn van den Broek, hoofd van de afdeling Collecties, ging vervolgens nader in op de archieffunctie van het museum. Deze is deels ook te raadplegen via de website van het Fotomuseum, nederlandsfotomuseum.nl , waar men onder de Collecties de Beeldbank kan raadplegen en zoektermen kan invoeren, zoals bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam. Martijn liet ook enkele boeken zien met het materiaal van bekende fotografen. Foto’s kunnen ook worden besteld, voor het museum is dit een belangrijke bron van inkomsten. Zo leverde het museum een foto van de ‘jonge’ Harry Mulisch, na zijn overlijden.
In een rondleiding bezochten de deelnemers de koelcellen waar bij een temperatuur van 3 graden, miljoenen fotonegatieven worden bewaard en ook kunnen worden geraadpleegd. Ook werden de drie tentoonstellingen bezocht, over de woninginrichting van Molukkers in Nederland en op de Molukken, over het werk van Paulien Oltheten en over jongeren en radicalisme. Elk jaar worden er drie tentoonstellingen gemaakt. Ook wil het museum nog meer gaan doen aan het ontsluiten van de basiscollectie.
Na het bezoek aan het museum volgde een borrel in het Lantaren Venster complex, met diverse bioscoopzalen en ruimtes waar vooral jazzconcerten worden gegeven. Het bezoek werd blijkens de reacties door de deelnemers als een verrassend en informatief cultureel uitstapje ervaren!
José van Rosmalen