Godfried Bomans, De brandmeester, het beste van Godfried Bomans
Godfried Bomans is vijftig jaar geleden, in december 1971 overleden, hij was toen pas 58. Hij was bij veel mensen immens populair en toch of misschien juist daarom werd hij in literaire zin ook onderschat. Zijn werk werd nooit met een literaire prijs bekroond, terwijl het kwalitatief kan mededingen met veel bekende literaire grootheden. Hij heeft hier bewust of onbewust zelf ook aan bijgedragen door zelden neen te zeggen om ergens iets te doen of een bijeenkomst op te luisteren. Hij was wat je noemt een publieke ster, wat hem in financiële zin geen windeieren bracht, maar toch wel ten koste ging van creatief schrijven. Uitgeverij van Oorschot gaf in de reeks bekende schrijvers gedundrukt een keuze uit het oeuvre van Bomans uit, met veel van zijn beste stukken, die de tand des tijds zeker doorstaan. Bomans was een begenadigd stylist, die heel humoristisch of ironisch kon schrijven maar ook heel serieus en ingetogen kon zijn, zonder enige opsmuk. Zo beschrijft hij de laatste ontmoeting met zijn vader, met wie hij weinig contact had. De vader kwam hem zonder woorden een fles wijn brengen in Godfrieds studentenkamer in Nijmegen. Noch de vader noch de zoon was tot verdere communicatie in staat. Twee dagen later overleed de vader.
In een ander verhaal beschrijft hij de avond en nacht van 9 op 10 mei 1940 toen de Duitsers Nederland binnenvielen en er ineens een nieuwe wereld kwam met andere verhoudingen. Een Duitser pikte zo maar de fiets van een Nederlandse man. Bomans beschrijft het gezicht van die man. Je was nog niet direct kwaad maar vooral verbouwereerd.
Bomans is in hetzelfde jaar , 1913, geboren als Simon Carmiggelt, de andere Nederlandse schrijver die vooral ook als humoristisch werd beschouwd. Carmiggelt kreeg wel literaire waardering, bijvoorbeeld de P.C. Hooftprijs.
Bomans was soms oubollig, soms ook conservatief katholiek, hij droeg vele maskers. Achter al die maskers schuilt een onzekere man met een groot talent. Er had misschien nog meer ingezeten, maar de bundel gedundrukt bewijst dat er ruim voldoende is dat de tijd trotseert en dat tot het beste van de Nederlandse literatuur gerekend mag worden. Bomans heeft zeker ook invloed gehad op latere auteurs zoals Campert en Van Kooten. Zelf was ik al onder de indruk van hem toen ik een jaar of twaalf was en hij de gangmaker was van de literaire quiz ‘ Hou je aan je woord’. Hij overtroefde coryfeeën als Mulisch en Hella Haasse.
zie ook: https://www.goodreads.com/book/show/48575613-de-brandmeester-het-beste-van-godfried-bomans
Godfried Bomans als Charles Dickens
Godfried Bomans, man achter vele maskers