De regenboog is er voor iedereen 

Het Witte Huis in Washington was op zaterdag 27 juni 2015 niet wit, maar gekleurd in alle kleuren van de regenboog. President Obama toonde hiermee zijn vreugde over het feit dat het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft besloten dat voortaan in alle 50 Staten van de Verenigde Staten mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen.

Dit is een grote stap vooruit voor de gelijkberechtiging van hetero- en homoseksuele mannen en vrouwen. Nederland komt de eer toe het eerste land te zijn waar het zogenaamde homohuwelijk is ingevoerd; dat gebeurde in het jaar 2001. Overigens is het begrip homohuwelijk eigenlijk onzin. Het gaat om het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor niet alleen man en vrouw, maar ook voor man en man of vrouw en vrouw.

In streng godsdienstige milieus wordt hier nogal eens argwanend tegen aan gekeken. Ik vond het dan ook een mooi gebaar dat Obama een tweet de wereld inzond met de tekst ‘ love wins.’ Hij is zelf een gelovig mens, maar hij wilde hiermee laten zien dat mensen en de liefde tussen mensen het zwaarste moeten wegen.

We leven in een wereld waar vaak onbegrip en liefdeloosheid heersen. Somber nieuws dringt zich dagelijks aan ons op. Gelukkig zijn er ook dingen die ons kunnen bemoedigen. Het was in de Verenigde Staten van zo’n vijftig jaar geleden nog helemaal ondenkbaar dat een zwarte man president van het land zou kunnen worden en dat mannen of vrouwen met elkaar in het huwelijk zouden kunnen treden. Maar toen was er bij sommigen al wel de hoop dat dit ooit mogelijk zou zijn, zoals bij Martin Luther King met zijn beroemde ‘I have a dream- toespraak in Washington. De man die nu president is was toen nog een kleuter.

Natuurlijk zijn er ook nu nog dingen in de Verenigde Staten waar je niet vrolijk van wordt. Nog altijd bestaat er de doodstraf en nog altijd is er het beschamende Guantanamo Bay , waar mensen jaren zonder proces worden vastgehouden. Obama wil ook hier van af, maar het is hem nog niet gelukt. Bij het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima in dit voorjaar vroeg hij of Nederland enkele gevangenen wil overnemen om hem te helpen dit humanitaire drama op te lossen. Bij monde van minister Koenders kwam er de vage toezegging dat Nederland zich hierover wil beraden. In onze Tweede Kamer roept men dan heel principieel dat de Amerikanen zelf het probleem hebben veroorzaakt en dus ook maar zelf moeten oplossen. Daarmee miskennen veel Nederlandse politici het probleem dat Obama heeft met een Republikeinse meerderheid in het Congres en het Huis van Afgevaardigden, die er voor zorgt dat de Amerikanen het probleem niet zelf kunnen oplossen.

België en Duitsland hebben al wel een helpende hand uitgestoken, Nederland nog niet. Ook hier zou de liefde en de menselijkheid het moeten winnen van een zogenaamd principiële houding, die tegelijk nogal gemakzuchtig is.

Nederland liep voorop met het openstellen van het huwelijk voor iedereen en met de keuze voor diversiteit. Laat Nederland nu ook een president serieus nemen die het vertrouwen naar mijn gevoel waard is. Hij is in ieder geval zeker een verademing na George Bush, die nogal oorlogszuchtig was. De regenboog staat symbool voor veelkleurigheid en voor licht voor iedereen. Laten we de verdraagzaamheid in ere houden

c José van Rosmalen,  2015

 

http://www.wij-rotterdam.nl/de-regenboog/